Arrow down Search Shopping cart Link arrow right facebook linkedin facebook messenger mail minus plus Information Location Calendar Home Ticket
  • Beskrivelse
  • Praktisk info
  • Lokation

Oplev Søby Brunkulsmuseum – En rejse tilbage i tiden

Velkommen til Søby Brunkulsmuseum, hvor historien om Danmarks største brunkulsdistrikt vækkes til live. Museet, der åbnede dørene den 22. juni 1977, tager dig med på en fascinerende rejse gennem perioden 1940-1970, hvor gravning af brunkul var på sit højeste. Her kan du opleve fotos, autentiske huse, maskiner og redskaber fra tiden – alt med brunkul som omdrejningspunkt.

Autentiske oplevelser og historiske indblik

Start dit besøg i Tørve Sørens Hus, det eneste originale hus på Skovgade, og udforsk de øvrige huse, der er flyttet til eller bygget på museet. Gå en tur gennem Voldsgaard, restaureret og genindviet i 2020, hvor stuehuset, laden og stalden byder på unikke udstillinger, fra klasseværelser og køkkener til slagteri, vaskeri og naturhistoriske skildringer.

Arbejdsliv og dagligliv i brunkulslejerne

Museet skildrer både arbejdsliv og dagligliv for de op til 2.000 arbejdere og deres familier, som boede i Søby brunkulslejer. Besøg de autentiske arbejderhjem, købmandsbutikken, og se vores model af et brunkulsleje, komplet med brønd, gravemaskiner og transportører. På kanten af lejet finder du Bertel Nielsens formandskontor og en remise med lokomotiv og tipvogne.

Aktiviteter og oplevelser for hele familien

Udforsk museets forskellige udendørs faciliteter som forsamlingshuset, madpakkehuset, spiseskuret og Festpladsen, hvor der ofte er musik på friluftsscenen. Besøg også barberen i nabohuset, og se Lis Bommers skulptur, der hædrer forældrene i Søby. 

Dokumentar og yderligere information

Oplev museet gennem øjnene af forfatter Jan Svendsen i vores dokumentar fra 2020, som du kan se online. Find også spændende udsendelser om brunkulslejerne, som DR-dokumentaren fra 2021: “Da Danmark blev flettet sammen/Brunkul for fremtiden”.

Kom og oplev Søby Brunkulsmuseum – en levende fortælling om Danmarks industrihistorie og de mennesker, der formede den.

Museet åbner 1. april og lukker søndag i uge 42 (efterårsferien).
(Hvis skærtorsdag ligger før 1. april, åbner vi skærtorsdag).
Åben alle ugens dage fra kl. 10 til 17.
Fra uge 43 og til ny sæson kun åbent efter forudgående aftale.
Uden for ordinær åbningstid skal besøgende betale for mindst 30 personer.
Museet har handicapvenlige stier og indgange til husene. Festpladsen har handicappodium.
Vi har handicaptoilet.

Henvendelse på tlf. 53 37 14 59.
Forespørgsler kan også ske på mail til museum@brunkul.com – rundvisninger KUN telefonisk.

Søby Brunkulsmuseum
Brunkulsvej 29, 7400 Herning