Arrow down Search Shopping cart Link arrow right facebook linkedin facebook messenger mail minus plus Information Location Calendar Home Ticket
  • Beskrivelse
  • Praktisk info
  • Lokation

Et spændende, overraskende og lærerigt foredrag med cand.psych Frida Nøddebo Nyrup.

Foredragets hovedformål er at give forældre og professionelle omkring børn indblik i nyere viden om børns følelsesmæssige og seksuelle udvikling med henblik på, at kunne støtte børn i retning af sunde udviklinger. Børn er først ved at lære de sociale normer og regler, og det er de voksnes opgave at lære børn følgende:

  • at tage hensyn og undgå at krænke andre
  • tydelig kommunikation i forhold egne ønsker og behov
  • at sige fra på en anerkendende måde 

Da børn netop er ved at lære, kommer de fra tid til anden til at overskride hinandens grænser, og Frida præsenterer sin viden illustreret med konkrete hverdagseksempler, som vil ruste os alle til bedre at kunne håndtere børn, der overskrider de sociale normer og evt. krænker andre børn.

I oplægget lægger Frida ud med børns følelsesmæssige udvikling. Hun har gode eksempler på, hvordan voksne bedst agerer, når et barn fx smider sig skrigende på gulvet, for at få sin vilje. I den forbindelse kommer hun ind på vigtigheden af, at den voksne tør være der og evner at støtte barnet i at finde ro og acceptere et afslag.

Her er det vigtigt, at den voksne ser, at det ikke handler om den konkrete situation, men om en opgave, som er større og vigtigere end den konkrete situation: nemlig at give barnet mulighed for at udvikle kontrol over eget følelsesliv.

Dernæst taler Frida om børns kropslige nysgerrighed. Frida vil tale om og eksemplificere, hvordan vi som voksne bedst agerer, så vi støtter en sund seksuel udvikling med gode social-seksuelle kompetencer, som kommer børnene og hele vores samfund til gode, når børnene bliver ældre. Børnene skal med andre ord gradvist lære og ikke mindst integrere de kulturelle regler og normer.

I Danmark har vi ikke tradition for at støtte de mindre børns seksuelle udvikling, og vi kritiseres i diverse rapporter for vores seksualundervisning i vores skoler (Amnesty International, 2019; Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, 2019). Vi får til nød talt med børn og unge om forplantning, beskyttelse osv, men det at tale med børn og unge om deres tanker og indre oplevelser, har vi typisk allerede signaleret til børnene i en meget tidligere alder, at det ikke er noget, der skal tales med voksne om. Hvis ikke vi som voksne omkring børn formår at støtte, vejlede og evt korrigere hele deres udvikling, kan det få alvorlige konsekvenser for børns senere liv.

I Tyskland har man en langt mere åben tilgang til børns seksuelle udvikling og arbejder ud fra de forståelser, der gør sig gældende i Comprehensive Sexuality Education (CSE) og man har fx gennem flere år kunnet se en række konkrete positive resultater af denne type seksualundervisning i de tyske skoler (Hessling & Brockschmidt, 2015), mens også andre kilder som fx UNESCO (2019) og Vanwesenbeeck, Westeneng, de Boer, Reinders & van Zorge (2016), henviser til at Comprehensive Sexuality Education (CSE) generelt viser at have konkrete positive betydninger, når børnene bliver unge.

CSE gennem barndommen bidrager til følgende hos de unge:

  • En mere velovervejet samleje-debut
  • En senere samleje-debut
  • Færre seksualpartnere
  • Bedre til at beskytte sig mod graviditet
  • Bedre til at beskytte sig mod kønssygdomme
  • Mere ligestilling
  • Større forståelse og respekt for rettigheder omkring køn og seksuel orientering
  • Selvstændig og kritisk stillingtagen i forhold til deltagelse i seksuelle aktiviter

Dertil vil en åben, imødekommende og vejledende tilgang til de af børns lege, som kredser om den seksuelle nysgerrighed, også være forebyggende både i forhold til seksuelle overgreb, sex-chikane og i forhold til det store antal unge, der mistrives i Danmark.

Alt i alt finder Frida Nøddebo Nyrup det særdeles vigtigt, at vi som samfund får kigget på den aktuelle kultur omkring de voksnes rolle i børns følelsesmæssige og seksuelle udvikling. Fridas foredrag bidrager med tanker i den retning.

KORT OM FRIDA NØDDEBO NYRUP

Frida er uddannet cand.psych og familieterapeut. Hun er tidligere lektor ved University College og medudvikler af det nationalt obligatoriske modul: "Køn, Seksualitet og Mangfoldighed” på pædagoguddannelserne i Danmark. Dertil har hun i mere end 30 år arbejdet intenst med den følelsesmæssige og den seksuelle udvikling.

EVALUERINGER

Frida har i efteråret 2023 afholdt et kursus i Odense rettet mod fagpersoner, der arbejder med unge og som fx skal undervise i seksualitet.

Her fik hun udelukkende rigtig gode tilbagemeldinger, som fx:

Signe Irminger, Nyborg Gymnasium:

Hvad tog du med dig? ”Virkelig gode og relevante oplæg, spændende diskussioner, super kursus”

Yderligere kommentarer: ”Frida har enorm stor viden på området og er en dygtig formidler. Jeg er blevet meget klogere på unges seksuelle og kønsmæssige udvikling og meget mere bevidst om min egen praksis som underviser og tilrettelægger af seksualundervisning – jeg anbefaler på det varmeste Fridas Kurser”

Anne Lund, Marielundskolen, Kolding

Hvad tog du med dig? ”En grundlæggende viden om børn og unges seksuelle udvikling set ud fra helhedsperspektiv. Ny viden om kønsidentitet.”

Yderligere kommentarer: ”Kurset giver en dækkende introduktion til børn og unges seksuelle udvikling – evidensbaseret med et omfattende kildemateriale. Desuden gives der mulighed for at tage praksiseksempler op undervejs.”

Mette Gravesen, Marielundskolen, Kolding

Hvad tog du med dig? “At børn og unge også udvikler sig gennem grænseoverskridende adfærd, og at det er i disse situationer, man kan vejlede og potentielt ændre adfærd.”

Yderligere kommentarer: “Som seksualvejleder ville det være rart, hvis alle personaler på skolen blev grunduddannet i at kunne samtale med eleverne, om emner, der relaterer sig til seksualundervisning. Tænk hvis vi kunne mindske skam og tabu for vores unge mennesker.”

LITTERATUR:

Amnesty International. (2019). “Give us respect and justice!" Overcoming barriers to justice for women rape survivors in Denmark. https://www.amnesty.org/download/Documents/EUR1897842019ENGLISH.PDF

Chapa, H. O., Fish, J. T., Hagar, C., & Wilson, T. (2020). Prevalence of Female Sexual Dysfunction among Women Attending College Presenting for Gynecological Care at a University Student Health Center. Journal of American College Health, 68(1), 52–60.

Hessling, A., & Brockschmidt, L. (2015). Sexuality education in Germany: An effective inter-vention to support the sexual and reproductive health (SRH) of people across the lifespan. Entre Nous, 82, 20–21.

Jensen, H. A. R., Davidsen, M., Møller, S. R., Román, J. E. I., Kragelund, K., Christensen, A. I., & Ekholm, O. (2022). Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2021. Sundhedsstyrelsen. https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2022/Danskernes-sundhed

Kristensen, E. (2019a). Seksualitet og psykisk sygdom. I C. Graugaard, A. Giraldi, & B. Møhl (Red.), Sexologi. Faglige perspektiver på seksualitet. (s. 501–525). Munksgaard.

Ottosen, M. H., & Østergaard, S. V. (2024). Danskeres erfaringer med sexistisk adfærd og omgivelsernes reaktioner. https://www.vive.dk/media/pure/4z6b82rv/24912477

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. (2019). Evaluering af Sundheds- og Seksualundervisning og Familiekundskab (SSF). https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/jan/190118-sundheds--og-seksualundervisningen-halter-efter-i-grundskolen

UNESCO. (2019). Comprehensive-sexuality-education of good quality encourages positive  gender norms. https://en.unesco.org/news/new-paper-busts-myths-about-comprehensive-sexuality-education

Vanwesenbeeck, I., Westeneng, J., de Boer, T., Reinders, J., & van Zorge, R. (2016). Lessons learned from a decade implementing Comprehensive Sexuality Education in resource poor settings: The World Starts With Me. Sex Education, 16(5), 471–486.

Foredraget afholdes tirsdag d. 21. maj 2024 kl. 19.00 - 21.00 i mødelokale 4, ROFI-Centret, Kirkevej 26, 6950 Ringkøbing

Dørene åbnes kl. 18.30

Det vil være muligt at købe Frida Nøddebo Nyrups børnebog: "Elbas lille ABC om seksualitet" med undertitlen: "Et bidrag til udviklingen af en sund og respektfuld seksualitet". 

Bogen kan bestilles på forhånd sammen med køb af billet, (Signeret eller ikke-signeret) og vil blive udleveret ved fremvisning af kvittering. Ved forhåndbestilling sælges bogen med 30% rabat: 164,-

Bogen sælges også i forbindelse med foredraget, så længe lager haves. Betaling: kontant eller via MobilePay på nr. 64 61 64 (25% rabat: 176,-).

ROFI-Centret
Kirkevej 26 , 6950 Ringkøbing