Sonic Architecture @ Daugbjerg Kalkgruber – En koncertvandring med slagtøjsspiller Ying-Hsueh Chen
Den prisvindende slagtøjsspiller og komponist Ying-Hsueh Chen inviterer publikum med på en udsædvenlig koncertvandring i Daugbjerg Kalkgruber – Skandinaviens ældste kendte kalkmine med over 1000 års historie. Her guider hun selv publikum gennem de underjordiske rum og skaber stedsspecifikke lydværker, hvor både primitive materialer som sten, skind, knogler og skaller og klassiske slagtøjsinstrumenter såsom stortromme og lilletromme indgår i tæt dialog med rummenes historie og akustik. I gruberne, hvor vikingerne udvandt kalk til kirkebyggeri, og hvor røveren Jens Langkniv senere fandt skjul, opstår musikken som en levende og stedbunden klangfortælling.
Daugbjerg Kalkgruber, med sine labyrintiske gange i den fredede Dybdalskov, har en usædvanligt ren og præcis akustik – som et naturligt lydstudie, der afslører selv de mindste nuancer. Hvert kammer med sin særlige stemning bliver en aktiv medspiller i værket.
Sonic Architecture vender blikket væk fra den konventionelle koncertsal og tilbage mod en urgammel praksis: at lade stedet og materialerne forme musikken. Koncertrækken udforsker samspillet mellem lyd og arkitektur i nogle af Danmarks mest karakterfulde og historiske steder, og fortsætter i 2025 med bl.a. Thingbæk Kalkmine, Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Grundtvigskirken og Thorvaldsens Museum.
Om kunstneren:
Ying-Hsueh Chen (TW/DK) er en visionær og alsidig slagtøjsspiller med stor international rækkevidde. Hun er kendt for sin medrivende scenetilstedeværelse og overbevisning fortolkninger af ny musik. Chen har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds støtte til Den Unge Kunstneriske Elite (2017–2019), Dansk Komponistforenings Musikpris (2018) og Musikanmelderringens Kunstnerpris (2023). Hendes seneste soloalbum Dark Radiance, udgivet på Dacapo Records, modtog seks hjerter i Politiken og blev kåret som et af årets 10 vigtigste klassiske albums. Hun er netop blevet nomineret til Nordisk Råds Musikpris.
Sonic Architecture er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Den Obelske Familiefond, Statens Kunstfond, Wilhelm Hansen Fonden, Hoffmann og Husmans Fond, Politiken-Fonden samt Copenhagen Architecture Biennial x 2025 via Dreyers Fond.
Fotograf: Christian Houge Laursen