Agnes Marie Frey blev af psykiatrien erklæret kronisk psykisk syg med diagnosen paranoid skizofreni. Ingen spurgte Agnes, hvad det var, hun reagerede på i sit liv: hun var bare syg.
Anders Sørensen ser som psykolog og ph.d. i psykiatri, hvordan de sværeste psykiske lidelser også ofte er de mest misforståede lidelser i dansk psykiatri; man stirrer sig ofte blind på symptomer og diagnoser, og mister blikket for, hvad symptomerne er reaktioner på.
I dag har Agnes kæmpet sig ud af både sin psykiske lidelse og af den psykiatri, som skulle hjælpe hende, men som gik hen og blev en del af problemet. Hun er også godt på vej ud af den antipsykotiske medicin, som hun fik at vide, ikke ville være svær at komme ud af. Det viste sig at være langt fra sandheden.
Agnes fortæller om sin vej ind i og ud af lidelsen, medicinen og psykiatrien. Anders fortæller om den traumeinformerede tilgang til psykisk lidelse, som formentlig kunne have sparet Agnes for 10 år i psykiatrien, hvis hun var blevet mødt med i starten af sit ”sygdomsforløb”.
For hvad sker der, når et menneskes traumereaktioner kommer til udtryk på en måde, som af omverdenen bliver tolket som ”psykotisk” og ”sygt”? Agnes så en lille pige på sit badeværelse og oplevede et dyr i vandet i svømmehallen, hvor hun var elitesvømmer. Begge dele var der bestemte regler for, så der ikke skulle ske noget slemt.
Sammen ser de tilbage på psykosen, depressionerne og angsten og reflekterer over, hvad Agnes i virkeligheden havde brug for fra det behandlingssystem, som ikke mødte hende i hendes bagvedliggende traumer og i den svære livskrise, hun befandt sig i, men allerede efter første samtale så hende som syg og defekt.
Kom med til en inspirerende aften, når indefra-perspektivet møder forskningen i spørgsmålet: Er det psykisk sygdom eller psykisk lidelse?
Og hvis ikke det er sygdomme, hvad er det så? Hvorfor er det overhovedet vigtigt, hvad vi kalder det? Er der en bagside ved sygdomsbegrebet? Hvad er diagnoselettelse for noget? Hvordan kan man forstå en psykose og anden svær psykisk lidelse ud fra psykologien? Hvordan ser en psykoterapeutisk tilgang til psykoser ud? Hvad gjorde medicinen for Agnes, hvad gjorde den ikke? Og hvordan ser selve udtrapningen ud – hvor langsomt skal det gå, hvad skal man være opmærksom på i processen, hvor er agnes i processen nu, og hvad kan konsekvenserne ved en forkert udtrapning være?
Agnes fortæller mere om sin historie her: https://www.tiktok.com/@aggerb/video/7407187096621894944?fbclid=IwY2xjawIYg1VleHRuA2FlbQIxMQABHYM5DIs2-WZyWi8A1b1WDeUphDHvLiavqVjZT5Sf0O8qjOtfLMuBOgyL7w_aem_9tqpxfPSL1tMB2RwoUsj7Q
Anders fortæller mere om sin tilgang til psykisk lidelse her: https://www.dr.dk/lyd/p1/brinkmanns-briks/brinkmanns-briks-2024/brinkmanns-briks-vi-skal-tale-om-pillerne-11032421443